Vinger

Liempde vanaf Luth Zoals het een goed rooms-katholiek dorp betaamt, heeft ook Liempde een kerk. Geen gewone kerk, maar een heus rijksmonument. Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is te lezen dat het een georiënteerde neogotische driebeukige kruiskerk van het pseudo-basilicale type betreft. Verder staat er vermeld dat de kerk werd gebouwd in 1867. De toren is zo’n vijfentwintig jaar later opgericht.

De verleiding is groot om nog veel meer tekst van de website te knippen en op dit vel papier te plakken. Een verleiding die ik met de grootst mogelijke wilskracht het hoofd heb weten te bieden. Ik heb tenslotte niet voor niets leren schrijven. Het enige wat ik over de kerk als geheel nog kwijt wil is dat er, naar goed katholiek gebruik, een café aan zijn voet ligt. Eigenlijk is het meer een cafetaria. Een pseudo-café, zullen we maar zeggen. Dat past uitstekend bij dit pseudo-basilicale type Godshuis.

Het is echter de hoog boven het dorp piekende toren waar het hier om gaat. Het topje wordt bewoond door een gouden, of goudkleurige, haan. Zo is het voor iedereen duidelijk uit welke richting de winden door het dorp waaien. Daaronder hangt de kerkklok. Weliswaar onzichtbaar maar duidelijk hoorbaar wanneer hij ieder half en heel uur de tijd luidt. Daarnaast beieren de klokken op gezette tijden teneinde de gelovigen uit te nodigen naar meneer pastoor te komen, die in de kerk op hen wacht. Samen met zijn boodschap.

Vrijwel dagelijks doorkruis ik ons dorp en zijn omgeving. De weg weet ik nog niet zo goed. Dat is niet erg. Verdwalen is vrijwel onmogelijk. Want waar ik ook ben, overal zie ik de torenspits richting de hemel wijzen. Een hoog geheven vinger die mij de juiste weg wijst. Naar huis.

Gerard de Bruin 3

Gerard de Bruin
Contact

 

Lees ook het MAF bericht Volgorde

Bestel hier:
MAF berichten vanuit een ontregeld brein door Gerard de Bruin  Buiten gewoon door Gerard de Bruin
Schrijfsels op maat

2 reacties

    • boenders on 19 juli 2015 at 09:54

    Waar een kerktoren al niet goed voor is.groetjes.

    • Jan on 18 juli 2015 at 12:26

    Huis hart haan haven Hannie hallo aha-beleven en laten leven.

Reacties zijn uitgeschakeld.