Schrijven

MAF bericht Schrijven door Gerard de BruinZonder werk geen geld was bij ons thuis het credo. Dus hielp ik op mijn tiende de schillenboer met het gelijkmatig over de kar verdelen van de weggegooide etensresten. Tien cent voor een middag kreeg ik er voor.

Daarna volgde het op zaterdag helpen van de melkboer, mijn vader vergezellen bij het onderhouden van tuinen en het schoffelen van eindeloze rijen aardappelplanten. En zo ging het maar door. Voor het ophouden van mijn hand om zakgeld en later gemeenschapsgeld te ontvangen kon geen sprake zijn, werd mij herhaaldelijk ingewreven. ‘Je verdiende geld wordt vanzelf zakgeld als je het in je zak stopt,’ was de vaste reactie wanneer ik het waagde om zakgeld te vragen.

Tot zo’n krappe vijf jaar terug. Of eigenlijk tot vorige week. In die periode heb ik mijzelf en vele anderen voor de gek gehouden door net te doen of ik werkte. Terwijl ik iedere maand gewoon mijn hand op hield, en houd, om het geld van de arbeidsongeschiktheidsverzekering in ontvangst te nemen. De door mij betaalde premie heb ik er inmiddels al lang uit. Dus ja, inmiddels is het geldstroompje afkomstig vanuit een gemeenschappelijke bron.

Naar aanleiding van het MAF bericht Werken heb ik vele reacties ontvangen. De algemene teneur was dat werken volgens u niet gaat over het hebben van bezigheden binnens- of buitenhuis, of iets al of niet tegen betaling doen. Nee, volgens u gaat het bij werken om zingeving. Aangezien het mij wel zin geeft, wat ik zoal doe en niet doe op een dag, kan ik mij in de redenering wel vinden.

Goede vriend G. wees mij er tevens op dat Remco Campert  eens heeft gezegd dat schrijven los staat van geld verdienen of wat dan ook. Een echte schrijver doet het vanuit een soort innerlijke noodzaak. Met deze wijze woorden wil ik dit MAF bericht afsluiten. Ik heb namelijk geen tijd meer om hier verder over uit te wijden, ik moet weer aan het we… Deed ik het bijna weer verkeerd. Ik ga weer schrijven. Een lief, uitnodigend stemmetje in mij zegt dat het noodzakelijk is.

Gerard de Bruin 3

Gerard de Bruin
gerard(at)mafberichten(punt)nl

Lees ook het MAF bericht DT en ga naar de Boekenkast voor nog veel meer MAF berichten, gebundeld of op maat.

 

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • boenders on 14 september 2015 at 16:49

  Genieten nog steeds van je schrijf talenten.groet.

  • Ton Kroonen on 11 september 2015 at 11:28

  Gewoon doorgaan Gerard. Welkome afleiding voor de saaie pieten onder ons.

  • Michiel on 11 september 2015 at 09:26

  Het fijnste om te doen, is wat we niet kunnen laten.

  • Jan on 10 september 2015 at 19:48

  Zalig stukje proza!

Reacties zijn uitgeschakeld.