School

School.Foto Hannie de Bruin 2015Aan weerszijden van het Schoolpad in Liempde staan twee appartementengebouwen. Hoogstens drie verdiepingen, uit de grond getrokken in donkerrode, donker- en lichtgrijze stenen. De gebouwen omsluiten een soortement van hofje, als een moeder die haar kind stevig en liefdevol in haar armen houdt. In het midden van het hofje staat een hoge bak waarin zich een jonge beuk heeft geworteld. Met kaarsrechte stam waakt de boom over de rust die hier heerst. 

Een gladde rust die slechts zo nu en dan door een kleine rimpeling wordt verstoord. Rimpelingen veroorzaakt door de weinige auto’s die door de aan beide zijden gelegen straten rijden. Door de enkele voetganger of fietser die op deze manier zijn weg de pas afsnijdt. Of door het lome gebeier van de kerkklokken dat ieder half en heel uur over het dorp neerdaalt.

De hoge ramen van de centrale ingang van beide gebouwen zijn beplakt met vergrote oude schoolfoto’s. R.K. Jongensschool is te lezen op de afbeelding van een gebouw dat hier waarschijnlijk ooit heeft gestaan. Op de overige foto’s prijken voornamelijk de gezichten van wat meesters en leerlingen moeten zijn geweest. Jong en oud kijken streng naar het punt waar eens de fotograaf moet hebben gestaan. Zo te zien was het geen lolletje, poseren voor de schoolfotograaf.

Terwijl mijn blik langs het zwart-witte verleden glijdt, huppelt, hinkelt, rent, sloft, dreint en lacht de toekomst in een bonte stoet voorbij. Jongens en meisjes, via het geëffende straatje op weg naar school. Een nieuwe. De oude meesters zijn vervangen door overwegend juffen, vrolijk en aanspreekbaar bij de voornaam. De strengheid heeft plaatsgemaakt voor meten en presteren. En het moet leuk zijn. School.

Gerard de Bruin 3

Gerard de Bruin
Contact

 

 

Lees ook het MAF bericht Ik ga

Bestel hier van Gerard de Bruin:
MAF berichten vanuit een ontregeld brein door Gerard de Bruin  Buiten gewoon door Gerard de Bruin

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • boenders on 16 juni 2015 at 16:58

  Fijn dat jullie kunnen genieten van de rust.
  Misschien gaan je gedachten weer terug naar je kindertijd, niks mis mee.

  • Jan on 12 juni 2015 at 11:17

  Leven in Liempde, een pastiche van alle tijden.

  • Guus on 11 juni 2015 at 15:43

  Tja school, ik zag het eerste sneeuwvlokje vallen, de eerste blaadjes aan de takken, ik keek naar buiten en doe dat nog.

  • Rob on 11 juni 2015 at 15:35

  Zie: https://www.youtube.com/watch?v=veYR3ZC9wMQ

Reacties zijn uitgeschakeld.