Geloven

MAF_bericht_Geloven door Gerard de BruinDe laptop heeft een ochtendhumeur. Wanneer hij uit zijn diepe slaapstand wordt gewekt gaat hij weliswaar aan het werk, om het na vijf minuten alweer op te geven. Uitsluitend door middel van een geforceerde nieuwe start is het ding weer tot arbeid aan te zetten.

Om dit euvel te verhelpen is er besloten een student in huis te halen. Een die veel verstand heeft van computers wel te verstaan. Student J., een uiterst vriendelijke jongeman met rossig kort geknipt haar, is druk in de weer met het apparaat. Vooralsnog is de computer niet onder de indruk van zijn kunnen. J. legt mij uit wat hij zoal aan het doen is. Geïnteresseerd hoor ik het aan maar begrijp er niets van. Dat zeg ik echter niet.

Wanneer zijn vingers niet als die van een concertpianist over de toetsen dansen, bestaat zijn taak uit wachten. Tijd die wij doden door wat te praten. De zwart/groene wolken die dreigend de hemel boven het dorp vullen, vormen een belangrijk gespreksonderwerp. Vooral omdat J. na het afronden van zijn werkzaamheden naar huis zal moeten fietsen. Zo’n drie kwartier trappen.

‘Ik hoop dat de goden mij gunstig gezind zijn als ik zo naar huis moet fietsen,’ verzucht J. Iets in zijn stem doet mij besluiten te vragen of hij gelovig is. Hij aarzelt even. Om dan, ietwat verlegen, te bekennen dat hij een paar dagen geleden, tijdens een vakantie in Rome, Vaticaanstad heeft bezocht. Daar heeft hij de Paus gezien. Heel indrukwekkend vond hij dat. ‘Dus je gelooft echt,’ is mijn, misschien wat overhaaste, conclusie. Overhaast of niet, het blijkt een terechte conclusie: ‘Jawel, maar als ik dat zeg vinden anderen mij vaak een vaag figuur.’

Wanneer ik hem vertel dat ik niet gelovig ben, vinden wij elkaar in een gemeenschappelijke slotverklaring. Wij beloven plechtig iedereen te zullen respecteren, ongeacht of de ander in een of andere god gelooft, of niet. Het is ambitieus, dat moet ook. Anders bereik je nooit wat.

Dan vallen de vingers van J. definitief stil en wordt de laptop dichtgeklapt. De reparatiepoging is mislukt. Het ligt niet aan de software, maar aan de harde schijf. ‘Die moet vervangen worden,’ zegt hij op bijna verontschuldigende toon. Dat hoeft niet. Ik geloof in zijn deskundige oordeel.

Gerard de Bruin 3

Gerard de Bruin
Contact

 

 

Lees ook de MAF berichten Gekleed en
MAF berichten vanuit een ontregeld brein door Gerard de Bruin  Buiten gewoon door Gerard de Bruin
Schrijfsels op maat

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jan on 13 augustus 2015 at 19:09

  Mijn nerd neemt mijn computer op afstand onder handen: hij woont op 4 km, één dorp verder en kan de besturing zo overnemen als ik op zijn icoon druk! Heel lux en nog nooit een kapotte harde schijf gehad.

 1. Fijne vakantie en gezond weer terug.

  • boenders on 13 augustus 2015 at 12:59

  Beste Gerard en hannie

  Wij zijn een paar weekjes weg,begin sept. weer terug komen.groetjes.

 2. Jazeker Jan. Slechts enkele druppels hebben ze op hem neergelaten.

  • Jan Verhoeven on 12 augustus 2015 at 19:34

  Mooie slotverklaring, Gerard. Waren overigens de goden jouw student J. gunstig gezind?

Reacties zijn uitgeschakeld.